Solat Sunat 2 Rakaat


Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Dari Rasulullah s.a.w menceritakan sabdanya " Setelah Allah selesai menciptakan Jibril a.s dalam bentuk yang cantik dan bersamanya juga dengan 600 sayap yang panjangnya dari Timur ke Barat, maka bertanyalah Jibril a.s kepada Allah, "Adakah engkau menciptakan makhluk lain yang lebih baik dari aku?" Firman Allah, "Tidak,"Lalu Jibril a.s bangun untuk solat sunat 2 rakaat kerana bersyukur kepada Allah. Setiap rakaat lamanya 20000 tahun.

Bila Jibril selesai solat Allah pun berfirman, " Engkau telah menyembah Aku dengan bersungguh-sungguh dan tiada siapa yang pernah menyembah Aku sepertimu itu, tetapi akan ada seorang Nabi yang mulia akhir zaman nanti namanya 'Muhammad'. Umatnya sering melakukan dosa tetapi jika mereka mengerjakan solat sunat 2 rakaat maka demi keagonganKu solat mereka itu lebih aku sukai dari solatmu. Mereka menunaikan solat atas perintahku" Jibril a.s bertanya lagi, " Apa yang telah Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai balasannya?"Firman Allah, " Aku berikan mereka syurga Ma'wa"
Lalu Jibril meminta izin dari Allah untuk pergi melihat syurga itu. Setelah diizinkan ia pun pergi dengan mengembangkan sayapnya yang besar dan menempuh perjalanan selama 300 tahun. Setelah penat Jibril pun berehat untuk seketika lalu bertanya kepada Allah, " Apakah aku sudah sampai separuh jalan atau sepertiga atau seperempat?" Firman Allah, " Wahai Jibril! Jika engkau terbang selama 3000 tahun lagi pun engkau tidak akan sampai pada 1/10, itulah syurga Ma'wa yang Aku sediakan untuk umat Muhammad yang mengerjakan solat sunat 2 rakaat"


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...